Bolehkah Paip Keluli tahan karat menjadi Bent

Paip keluli tahan karat boleh dibengkokkan, yang berdasarkan harta fizikal penting logam, "kemuluran.". Subpenggal boleh menjadi dua sifat, "kemuluran" (harta yang boleh diregangkan dan dipanjangkan dalam arah panjang) dan "expansibility" (harta yang boleh ditipis oleh penempaan, dan sebagainya). Selepas had "panjangan" tertentu tanpa pemprosesan, logam itu mempunyai kemuluran yang baik dalam had tertentu dalam keadaan tertentu. Secara umumnya, logam boleh mengalami kecacatan dalam keadaan tertentu tanpa retak.


Lenturan paip keluli tahan karat memerlukan ketangguhan tinggi dan kemuluran paip keluli tahan karat. Secara umumnya, selagi paip keluli tahan karat selepas rawatan haba penyelesaian boleh dibengkokkan, sama ada ia boleh bengkok tidak ada hubungannya dengan spesifikasi paip keluli tahan karat, ada hubungannya dengan bahan baku paip keluli tahan karat, dan juga mempunyai kaitan dengan tahap lenturan paip keluli tahan karat. Secara amnya, sifat mekanik keluli austenitik lebih baik, dan boleh dibengkokkan lagi. Sebagai contoh, paip keluli tahan karat 304, paip keluli tahan karat 316, paip keluli tahan karat 409, siri paip keluli tahan karat 500 - keluli tahan karat kromium tahan haba, 630 (17-4PH) keluli tahan karat pengerasan, gred paip keluli tahan karat boleh dibengkokkan. Pipa keluli tahan karat boleh dibengkokkan dengan haba dan suhu yang betul.


Pada masa ini, terdapat dua cara untuk membengkokkan paip keluli tahan karat di pasaran:

1. Kaedah lenturan yang dijual: ia biasanya dibentuk dengan melancarkan beberapa kali dengan mesin lentur.

Kelemahan: diameter paip keluli adalah terhad, biasanya hanya antara 1cm-5cm; jika kelengkungannya terlalu kecil, diameter paip keluli terdedah kepada ubah bentuk.

2. kaedah lenturan: paip keluli tahan karat yang dipenuhi dengan pasir, diisi dengan penuh, suhu tinggi rawatan haba meregangkan lenturan, kaedah ini adalah yang terbaik;

Kelemahan: kosnya terlalu tinggi, pengeluarannya besar, tidak sesuai untuk pengeluaran besar-besaran.