Bolehkah Paip Keluli tahan karat Dikebumikan

Paip keluli tahan karat boleh dikebumikan sebagai paip terkubur. Rintangan kakisan paip keluli tahan karat sangat baik dalam persekitaran atmosfera, tetapi sangat mudah untuk menghamburkan kakisan di tanah, terutama di dalam tanah dengan kandungan ion klorida yang tinggi. Oleh itu, apabila paip keluli tahan karat digunakan sebagai paip yang dikebumikan, ia mesti dirawat dengan anti-karat.


Peletakan saluran paip yang terkubur adalah salah satu cara penyediaan saluran air dan saliran saluran air. Saluran yang terkubur disembunyikan dan selamat, tidak menduduki tanah yang boleh dimakan, tidak menjejaskan lalu lintas, tidak menduduki ruang. Apabila dikebumikan di bawah garis beku, medium dalam saluran paip boleh dicegah daripada pembekuan, dan kos pemasangannya agak rendah. Oleh itu, apabila persekitaran saluran paip luar membenarkan, saluran paip yang dikebumikan biasanya diterima pakai.


Terdapat tiga syarat untuk meletakkan pengebumian: anti-karat, kecerunan ketinggian dan padat. Peletakan bekalan air dan saliran perparitan yang dikebumikan perlu mempertimbangkan sepenuhnya ciri-ciri paip dan kelemahan kakisan yang terkubur. Kekurangan utama peletakan saluran paip terkubur adalah: tidak mudah untuk mencari kebocoran saluran paip, tidak mudah untuk merombak, dan pemeriksaan telaga diperlukan apabila memasang injap dan instrumen. Paip yang terkubur mudah dipengaruhi oleh penyelesaian geologi yang tidak sekata, dan juga sangat tidak menyenangkan untuk mengekalkan sebaik sahaja hujung saluran paip atau masalahnya tidak mudah dicari.


Mengikut kehendak lukisan, paip keluli hendaklah disalut dengan cat ban tar arang epoksi dan kain serat kaca, dan disalut dengan cat penamat untuk perlindungan kakisan.

Proses pembinaan dinding luar: penyingkiran karat paip → permohonan primer → penamat pertama → penutup kemasan kedua → kain pembalut kaca → penamat kot → penamat

Proses pembinaan dinding dalaman: penyingkiran karat paip → permohonan primer → penamat pertama → penutup kemasan kedua → penutup kemasan ketiga


Paip keluli tahan karat boleh dikebumikan, tetapi langkah anti-karat mesti diambil. Kaedah anti-karat adalah sama seperti paip bergalvani atau paip keluli lancar. Secara amnya, tiga minyak dan dua kain, 3PE, resin epoksi dan lain-lain kaedah anti-karat digunakan.