Bolehkah Paip Keluli tahan karat Digunakan Untuk Gas Asli

Paip keluli tahan karat boleh digunakan untuk gas asli. Pipa keluli adalah bahan utama saluran paip. Paip keluli pengangkutan gas asli adalah produk metalurgi khas yang dibentuk oleh pemprosesan mendalam plat (tali pinggang). Bagi paip gas asli, kekuatan, keliatan dan kebolehkimpalan adalah tiga petunjuk kawalan mutu yang paling asas.


Menurut permohonannya, saluran paip gas asli dapat dibahagikan kepada tiga jenis: pipa kutipan gas, saluran transmisi gas, dan saluran paip distribusi gas. Paip paip gas moden dan saluran paip gas diperbuat daripada paip keluli yang disambungkan oleh kimpalan elektrik. Terdapat pelbagai jenis paip keluli, seperti paip lancar, lipit spiral, dan lipit lurus. Paip lancar sesuai untuk paip dengan diameter 529 mm atau kurang, dan lipit spiral dan lipit lurus sesuai untuk paip diameter besar. Talian paip pengedaran gas adalah saluran dari stesen pengatur tekanan bandar dan metering ke saluran cawangan pengguna, dengan tekanan rendah, banyak cawangan, rangkaian paip padat dan diameter paip kecil. Secara amnya, paip keluli digunakan.


Paip beralun keluli tahan karat dipasang dalam sistem pengangkutan cecair sebagai pemasangan paip tahan tekanan yang fleksibel untuk mengimbangi anjakan bersama paip atau penghubung mesin dan peralatan, menyerap tenaga getaran, dan boleh memainkan peranan getaran pengurangan dan pengurangan hingar. Ia mempunyai banyak ciri seperti fleksibiliti yang baik, ringan, rintangan kakisan, rintangan keletihan, rintangan suhu tinggi dan rendah.


Paip beralun keluli tahan karat mempunyai banyak kelebihan seperti saluran paip gas asli domestik:

1. Rintangan penuaan yang tinggi. Keluli tahan karat di bawah keadaan semula jadi tidak terdedah kepada kerontang, pengerasan, retak dan fenomena penuaan yang lain.

2. Rintangan suhu tinggi. Paip beralun keluli tahan karat boleh menahan suhu tinggi, di bawah api tidak akan melembutkan, kebakaran.

3. Ia dipasang dengan tegas. Paip beralun keluli tahan karat disambungkan dengan benang berulir pada sambungan paip, yang boleh menghalang jatuh secara tidak sengaja.

4. Rintangan kakisan. Paip beralun keluli tahan karat biasanya diperbuat daripada keluli tahan karat 304. Cecair yang mengakis biasa boleh menahan, dan lapisan pelindung PVC juga mempunyai kesan pelindung kebakaran dan anti-karat tertentu.

5. Hayat perkhidmatan yang panjang. Berbanding dengan hos getah, hayat perkhidmatan paip keluli tahan karat beralun lebih lama.

6. Mudah dipasang. Paip beralun keluli tahan karat, kerana kelebihannya yang padat dan mendalam, mempunyai fleksibiliti yang baik, boleh dibengkokkan pada kehendak, dan mudah dipasang.