Adakah paip keluli tahan karat memerlukan perlindungan katodik

Disebabkan sifat-sifatnya yang sangat baik, keluli tahan karat bukan sahaja mempunyai rintangan kakisan yang baik, tetapi juga mempunyai kekuatan tinggi, suhu tinggi dan rintangan tekanan, rintangan rintangan dan rintangan suhu rendah. Ia berperanan penting dalam bidang petroleum, industri kimia, tenaga, aeroangkasa dan pembangunan marin. Walau bagaimanapun, keluli tahan karat boleh mengalami kakisan kakisan, kakisan kakisan, kakisan tekanan dan kakisan tempatan yang lain di bawah persekitaran dan keadaan tertentu. Kerosakan tempatan atau kemerosotan prestasi boleh menyebabkan kemalangan mendadak. Perlindungan katod adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk melindungi keluli tahan karat daripada kerosakan kakisan tempatan dan memastikan hayat perkhidmatannya.


Perlindungan katodik merujuk kepada kaedah memakai arus katodik kepada bahan logam untuk dilindungi supaya hanya tindak balas pengurangan berlaku pada katod, manakala tindak balas pengoksidaan berlaku pada elektrod bantu, supaya logam dilindungi daripada kakisan akibat mengambil elektron. Perlindungan katodik yang sesuai boleh melindungi filem pasif keluli tahan karat dan mengurangkan kakisan seragam permukaan sampel. Apabila permukaan logam dipolarisasi oleh katod, penjerapan Cl - pada permukaan logam disekat, yang mengelakkan pemusnahan filem passivation dan mengurangkan risiko kakisan tempatan. Bagi keretakan dan kecacatan yang sedia ada, perlindungan katodik dapat meningkatkan pH berhampiran antara muka logam / penyelesaian dan berkesan menghalang proses autokatalik.


Perlindungan katodik saluran paip adalah teknologi anti-karat yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, dan kesan anti-karat sangat penting. Secara umumnya, perlindungan katodik diperlukan untuk saluran paip yang akan menghancur dan saluran paip dengan syarat yang tinggi untuk pencegahan karat saluran paip, seperti saluran paip dan saluran paip yang dikebumikan yang digunakan di dalam air. Paip saluran atas biasanya tidak memerlukan perlindungan katodik, kerana kebanyakan udara (kering, pH biasa, tiada pencemaran) tidak akan menyebabkan kakisan.


Perlindungan katodik digunakan secara meluas dalam saluran paip dan struktur logam yang dikebumikan di dalam persekitaran air laut, yang dapat meminimumkan kakisan ion korosif seperti Cl, mikroorganisma dan bahan-bahan lain di alam sekitar, dan memanjangkan hayat perkhidmatan saluran paip.