Bagaimana Potong paip keluli tahan karat

Terdapat banyak cara untuk mengurangkan paip keluli tahan karat, yang paling biasa adalah: pemotong penggiling, pemotong gergaji bulat, pemotongan automatik, pemotongan laser dan sebagainya.


Jadi, yang mana kaedah pemotongan terbaik untuk paip keluli tahan karat?

Untuk paip keluli tahan karat dengan keperluan pemotongan yang rendah dan faedah ekonomi, ia biasanya dipotong dengan pengisar biasa. Kelemahan kaedah ini adalah bahawa burr adalah besar. Tidak ada bulat dalam pemotong bulat, tetapi berbanding dengan mesin pemotong automatik, ia banyak menanggung tenaga kerja, jadi harga agak tinggi, jadi ia sesuai untuk memotong beberapa paip keluli tahan karat panjang. Kesan pemotongan mesin pemotong automatik adalah setanding dengan pemotongan laser, dan kosnya agak kos efektif. Ia pada dasarnya tidak memerlukan tenaga kerja, tetapi saiznya terlalu panjang dan penghantaran mesin penangguhan masa, sehingga sesuai untuk pemotongan dengan ukuran pendek. Cara terbaik untuk dipotong tanpa burr ialah pemotongan laser, tetapi kos pemotongan laser sangat tinggi, biasanya tidak digunakan. Oleh itu, kaedah pemotongan spesifik perlu dipilih mengikut keperluan keseluruhan paip keluli tahan karat, seperti diameter luar, ketebalan, panjang pemotongan dan kuantiti serta kesan pemotongan.


Langkah berjaga-jaga untuk memotong:

1. Paip keluli tahan karat hendaklah diletakkan secara mendatar dan arah diameter hendaklah selari dengan pemotong, iaitu, pemotong hendaklah menegak ke arah membujur paip untuk memastikan diameter paip keluli tahan karat adalah mendatar .

2. Peruntukan hendaklah dikhaskan, terutama untuk pemotongan mekanikal. Sekiranya pinggir canggih mempunyai lebar tertentu, panjang paip boleh mencukupi hanya jika elaun yang cukup dirizabkan, dan orifis paip keluli tahan karat boleh diselaraskan.

Semasa pemotongan mekanikal, pelinciran manual hendaklah dijalankan secara berterusan untuk menghilangkan serpihan logam di tepi canggih, supaya tidak menjejaskan kesan pemotongan.