Cara Bend paip keluli tahan karat

Apabila pemprosesan (membongkok) paip keluli tahan karat, pengeluar paip keluli tahan karat hendaklah dengan teliti mempertimbangkan bahan dan jenis paip keluli tahan karat.


  1. Apabila paip keluli tahan karat perlu dibengkokkan, tebal ketebalan dinding paip keluli tahan karat adalah lebih besar daya lentur diperlukan, dan dengan peningkatan ketebalan paip keluli tahan karat, daya lenturan peralatan lenturan harus lebih besar.


2. Dalam saiz unit yang sama paip keluli tahan karat membongkok, kekuatan tegangan yang lebih besar, pemanjangan yang lebih kecil, jadi lebih besar daya lentur yang diperlukan, semakin besar sudut lenturan.


3. Jika ketebalan dinding paip keluli tahan karat dalam lukisan reka bentuk sepadan dengan jejari lentur, secara amnya, dimensi pembangunan lekapan lentur mestilah jumlah sudut sudut kanan tolak ketebalan dinding dua paip keluli tahan karat, jadi untuk memenuhi keperluan ketepatan reka bentuk.


4. Jika kekuatan hasil paip keluli tahan karat lebih besar, pemulihan anjal akan lebih besar. Sekiranya sudut 90 darjah bahagian lentur diperolehi, sudut pisau akhbar yang diperlukan perlu direka lebih kecil.


Pada masa ini, terdapat dua cara untuk membuat paip keluli tahan karat di pasaran:

1. Kaedah lenturan corong untuk paip keluli tahan karat membongkok: secara amnya, mesin lenturan digunakan untuk membentuk rolling untuk banyak kali.

Kelemahan: diameter paip keluli adalah terhad, biasanya hanya antara 1cm-5cm; jika kelengkungannya terlalu kecil, diameter paip keluli terdedah kepada ubah bentuk.

2.Hentangan lenturan kaedah untuk paip keluli tahan karat: paip keluli tahan karat dipenuhi dengan pasir, dipenuhi sepenuhnya, dan dibengkokkan oleh rawatan haba suhu tinggi, yang merupakan kaedah yang paling ideal.

Kelemahan: kosnya terlalu tinggi, pengeluarannya besar, tidak sesuai untuk pengeluaran besar-besaran.