Passivation Of Stainless Steel Pipe

Rintangan kakisan adalah prestasi utama keluli tahan karat dan kawasan paip keluli tahan karat yang berbeza daripada gred keluli lain dan paip keluli biasa. Rintangan kakisan keluli tahan karat bergantung kepada komposisi kimianya, keadaan permukaan dan keadaan persekitaran. Dalam keadaan aplikasi tertentu, iaitu selepas gred keluli dan keadaan persekitaran ditentukan, premis untuk memastikan rintangan kakisan adalah membentuk filem passivation seragam dan padat pada permukaan yang bersih dan lancar, dan kerosakan tempatan filem passivation adalah akar menyebabkan kakisan tempatan.


Ciri-ciri pembentukan filem passivation: filem pensivasi yang terbentuk pada permukaan keluli tahan karat pada suhu bilik bukanlah filem oksida "benar", struktur fizikal dan kimianya belum disahkan sepenuhnya setakat ini, dan ia biasanya dikenali sebagai oksida kompleks atau filem hidrogen oksida. Filem passivation terbentuk secara spontan di permukaan keluli tahan karat tulen di atmosfera atau persekitaran yang mengandung oksigen yang lain dan mempunyai ciri penyembuhan diri. Suhu bilik, pemurnian dan persekitaran aerobik adalah tiga konsep penting atau unsur pembentukan filem pasif. Paip-paip keluli tahan karat dan semua produk keluli tahan karat disampaikan dengan penekanan yang besar terhadap rawatan penyucian atau pembersihan, untuk menjadikan permukaan mereka menjana filem pembersihan, untuk memastikan rintangan kakisan mereka.


Fouling dan kerosakan filem passivation: permukaan tumpul paip keluli tahan karat sebenarnya adalah filem passivation sangat nipis dengan ketebalan hanya 1-3 nm, dan pencemaran dan kerosakan tempatan adalah dorongan asas kakisan keluli tahan karat.


Perlindungan filem passivation: semasa pembuatan, penyimpanan, pengangkutan dan penggunaan paip keluli tahan karat, terutamanya dalam proses pemrosesan ulang, perhatian harus dibayar kepada perlindungan filem passivation permukaan, dan tindakan tegas yang ketat akan diambil untuk perlanggaran, keluli karbon mengikat atau sling, hubungi pendakap forklift, storan tempatan, rendaman kumbahan, dan sebagainya.


Sebelum penyampaian, paip keluli tahan karat mesti dibersihkan dengan proses khusus seperti pengambilan asid untuk pembuangan, pasifasi atau electropolishing untuk menghilangkan kulit oksida, ion besi dan perkara-perkara asing lain di permukaan untuk mendapatkan permukaan yang tumpul. Bahan inert kimia dan permukaan tumpul yang terbentuk secara semula jadi pada permukaan paip keluli tahan karat yang bersih di udara atau persekitaran yang mengandungi oksigen lain adalah jaminan asas rintangan kakisan paip keluli tahan karat.