Ketebalan Paip Keluli Tahan Karat

Kekasaran permukaan paip keluli tahan karat merujuk kepada padang kecil dan ketidaksamaan puncak kecil dan lembah permukaan yang diproses. Jarak (jarak gelombang) antara dua puncak atau dua lembah adalah sangat kecil (di bawah 1mm), dan ia tergolong dalam kesilapan geometri mikro. Lebih kecil kekasaran permukaan, permukaannya lebih lancar.


Kekasaran permukaan umumnya dibentuk oleh kaedah pemprosesan yang digunakan dan faktor-faktor lain, seperti geseran antara alat dan permukaan bahagian semasa pemprosesan, ubah bentuk plastik logam lapisan permukaan semasa pemisahan cip, dan getaran frekuensi tinggi dalam sistem proses. Oleh kerana kaedah pemprosesan yang berbeza dan bahan paip keluli tahan karat, kedalaman, ketumpatan, bentuk dan tekstur tanda yang ditinggalkan di permukaan diproses adalah berbeza.


Kekasaran permukaan berkait rapat dengan sifat padanan, rintangan haus, kekuatan keletihan, kekakuan hubungan, getaran dan bunyi bahagian mekanikal, dan sebagainya, dan mempunyai kesan penting terhadap kehidupan perkhidmatan dan kebolehpercayaan produk mekanikal. Pada amnya, Ra digunakan untuk pelabelan.


Kekasaran permukaan yang berbeza, lihat jadual di bawah.

Ciri permukaan

Nilai kekasaran permukaan (Ra)

Contoh kaedah pemprosesan

Tanda pisau yang jelas kelihatan

Ra100, Ra50, Ra25

Pergerakan yang kasar, perancangan kasar, pengilangan kasar, penggerudian

Tanda pisau yang sedikit dilihat

Ra12.5, Ra6.3, Ra3.2

Pergelangan halus, perancangan halus, penggilingan halus, engsel kasar, pengisaran kasar

Tiada tanda pemprosesan yang kelihatan

Ra1.6, Ra0.8, Ra0.4

Peralihan halus, pengisaran halus, engsel halus, pengisaran

Permukaan berkilat gelap

Ra0.2, Ra0.1, Ra0.05

Mengisar, mengasah, mengisar halus, menggilap


Kekasaran dinding paip keluli tahan karat biasanya merujuk kepada kekasaran mutlak (ε) dan kekasaran relatif (ε / D).

Kekasaran relatif merujuk kepada nisbah ketegangan bulge kekasaran (kekasaran mutlak) ε dinding paip ke diameter D dalaman paip, iaitu, ε / d.

Kekasaran mutlak mewakili ketinggian purata bahagian protruding dinding dalaman paip. Dalam pemilihan, faktor-faktor seperti kakisan, lelasan, penskalaan dan penggunaan cecair ke dinding paip harus dipertimbangkan. Sebagai contoh, untuk paip keluli lancar, apabila bendalir adalah gas minyak, wap tepu, udara termampat kering dan lain-lain cecair yang menghakis, kekasaran mutlak ε = 0.2mm boleh dipilih; apabila mengangkut air, jika ia adalah kondensat (dengan udara), ε = 0.5mm boleh dipilih; untuk air tulen, ε = 0.2mm; untuk air yang tidak dirawat, ε = 0.3-0.5mm; untuk asid, alkali dan lain-lain cecair yang mengakis, ia boleh dipilih = 1mm atau lebih.