Permohonan keluli tahan karat

Keluli tahan karat adalah bahan yang serba boleh. Mula-mula digunakan untuk kutleri yang ia akan meresap masuk ke dalam industri kimia kerana cirinya yang tahan kakisan. Rintangan kakisan hari masih adalah amat penting dan secara perlahan-lahan payudara mantap ciri-ciri mekanikal bahan yang diiktiraf. Ia adalah bahan yang secara terus mencari jalan ke dalam aplikasi baru di tutup kepada asas harian. Di bawah anda akan menemui beberapa aplikasi di mana keluli tahan karat telah terbukti itu sendiri melalui bertahun-tahun perkhidmatan yang boleh dipercayai.

Kutleri dan peralatan dapur

Keluli tahan karat permohonan yang paling terkenal adalah mungkin untuk kutleri dan peralatan dapur. Kegunaan kutleri yang memenuhi keperluan khusus menghasilkan 410 dan 420 pisau dan gred 304 (18/8 tahan karat, 18% kromium 8% nikel) sudu dan garpu. Gred-gred lain yang digunakan seperti 410/420 boleh menjadi keras dan terbaja supaya bilah-bilah pisau ini akan mengambil hujung yang tajam, manakala lebih mulur 18/8 yang tahan karat adalah lebih mudah untuk bekerja dan oleh yang demikian lebih sesuai untuk benda-benda yang perlu menjalani banyak membentuk, buffing dan proses mengisar.

Kimia, pemprosesan dan industri minyak & gas

Mungkin industri paling mencabar yang menggunakan keluli tahan karat adalah bahan kimia itu, pemprosesan dan industri minyak & gas telah mewujudkan pasaran yang besar bagi kereta kebal yang tahan karat, paip, pam dan injap juga. Salah satu kisah kejayaan besar pertama bagi 304 keluli tahan karat adalah penyimpanan asid nitrik cair kerana ia boleh digunakan di bahagian lebih nipis dan adalah lebih kukuh daripada bahan-bahan lain. Gred Khas tahan karat telah dibangunkan untuk mempunyai rintangan kakisan yang lebih besar pada pelbagai suhu yang berbeza. Ini adalah digunakan di loji-loji penyahgaraman, loji kumbahan, oilrigs luar pesisir, harbour menyokong dan kapal-kapal propellers.

Penjanaan tenaga


Keluli tahan karat dan aloi lain yang tahan hakisan meluas digunakan dalam industri penjanaan kuasa untuk memerangi kakisan, terutamanya pada suhu tinggi. Khususnya aloi nikel digunakan untuk suhu tinggi kekuatan dan ketahanan pengoksidaan dalam fosil semenjak loji-loji janakuasa. Aloi nikel dan lain-lain keluli tahan karat juga meluas digunakan dalam had gas desulfarization unit.
Dengan industri tenaga nuklear juga menggunakan kuantiti yang tahan karat, sering dinyatakan dengan kandungan kobalt rendah, bagi membendung penjanaan dan sinaran kuasa kedua-dua. Aci pengudaraan kecil Khas dibuat, yang telah disusun untuk digunakan dalam keadaan kecemasan untuk mengelak dari tumbuh-tumbuhan untuk tahun jika perlu. Wap dan turbin gas menggunakan tahan karat kerana hakisan yang melawan dan haba menentang kualiti.

Pengeluaran makanan

Juga jumlah keluli tahan karat yang besar digunakan dalam pengeluaran makanan dan penyimpanan. Pada gred yang paling biasa digunakan adalah 304 dan 316. Secara amnya, 304 secara asasnya gred pekerja keras manakala 316 digunakan dalam persekitaran yang lebih kuat. Untuk bulu sebab penting yang menggunakan keluli tahan karat adalah tidak begitu banyak corrosiveness makanan sendiri serta hakikat bahawa penggunaan tahan karat membolehkan untuk pembersihan yang lebih cepat dan lebih cekap. Sebagai contoh dalam aiskrim pengeluaran 316 adalah ditetapkan supaya kering anti bacteriological yang kukuh dan sistem bilasan boleh digunakan. Salah satu kelebihan keluli tahan karat adalah bahawa ia memberikan rasa makanan yang datang ke dalam kenalan dengan tidak.

Seni bina, bangunan dan pembinaan

Seni bina, bangunan dan pembinaan adalah pasaran yang semakin meningkat kerana banyak bangunan moden menggunakan keluli tahan karat untuk cladding, atap dan muka. Seperkara lagi bahawa kos penyelenggaraan yang rendah dan ciri anti vandal tahan karat menyediakan pasaran yang semakin meningkat dalam pengangkutan awam, Mesin tiket dan perabot jalan. Keluli tahan karat yang digunakan untuk tujuan pembinaan, serta. Apabila Konkrit Bertetulang mula digunakan ia boleh dikatakan bahawa karbon keluli digunakan tidak menginap rust, seperti simen, jelas diperolehi daripada batu kapur, beralkali. Walau bagaimanapun, sentiasa menggunakan garam keazaman untuk menjadi jambatan boleh mengubah pH untuk berasid seterusnya pengaratan keluli yang mengembang dan retak konkrit. Bar keluli tahan karat yang memperlihatkan, walaupun pada mulanya mahal, membuktikan mempunyai ciri-ciri kos kitaran hayat sangat baik.

Kegunaan perubatan

Marjerin menjadi cair khususnya bersih tahan karat digunakan untuk implan perubatan dan punggung tiruan. Banyak peralatan perubatan - katil-katil ortopedik, Kabinet dan mesin pemeriksaan - dibuat sebagai standard dari yang tahan karat kerana ciri-ciri kebersihan dan mudah dibersihkan. Syarikat-syarikat farmaseutikal menggunakan tahan karat untuk saluran pil dan hoppers dan krim paip dan penyelesaian.

Automotif

Kereta membuat meningkatnya penggunaan keluli tahan karat, terutamanya bagi sistem ekzos (gred 409) dan penukar pemangkin, tetapi juga untuk tujuan struktur. Dengan perhatian yang lebih besar yang sedang dibuat untuk mencapai kos penyelenggaraan jangka panjang yang rendah, kurang kesan alam sekitar dan perhatian yang lebih besar dengan kos kitaran hayat, pasaran keluli tahan karat terus memperbaiki.