Jenis Paip Keluli Tahan Karat

Paip keluli tahan karat dibahagikan kepada paip keluli karbon biasa, paip keluli karbon berkualiti tinggi, paip struktur aloi, paip keluli aloi, paip keluli galas, paip keluli tahan karat dan paip komposit bimetal, bahan pelapisan dan paip salutan untuk menjimatkan logam berharga dan memenuhi keperluan khas keperluan. Terdapat banyak jenis paip keluli tahan karat dengan tujuan yang berbeza, keperluan teknikal yang berbeza dan kaedah pengeluaran yang berlainan. Pada masa ini, diameter diameter luar paip keluli adalah 0.1-4500mm, dan julat ketebalan dinding adalah 0.01-250mm. Untuk membezakan ciri-cirinya, paip keluli biasanya dikelaskan mengikut kaedah berikut.


Mod pengeluaran: Paip keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada paip lancar dan paip yang dikimpal mengikut mod pengeluaran. Paip keluli yang lancar boleh dibahagikan kepada paip melancarkan panas, paip yang dilancarkan sejuk, paip yang ditarik sejuk dan paip tersemperit. Paip yang digerakkan dengan sejuk dan paip yang dilancarkan sejuk ialah pemprosesan sekunder paip keluli; paip yang dikimpal boleh dibahagikan kepada paip lurus yang dikimpal dan paip dikimpal lurus.


Bentuk bahagian: paip keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada paip bulat dan paip berbentuk khusus mengikut bentuk seksyen. Ada segi empat tepat, rombik, eliptik, heksagon, segi lapan dan pelbagai paip silang seksyen tidak simetris. Pipa keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada paip seksyen yang sama dan paip seksyen berubah mengikut bentuk profil. Paip seksyen berubah-ubah termasuk paip meruncing, pipa melangkah dan paip seksyen berkala.


Bentuk hujung paip: paip keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada paip halus dan threading paip (dengan paip keluli beralur) mengikut status hujung paip. Paip threading boleh dibahagikan kepada paip thread biasa (untuk paip tekanan rendah seperti penghantaran air dan gas, sambungan thread silinder paip atau konkrit biasa) dan paip threading khas (untuk paip penggerudian minyak dan geologi, sambungan thread khas digunakan untuk keperluan penting threading paip). Untuk beberapa paip khas, untuk menampung pengaruh benang pada kekuatan akhir paip, hujung paip biasanya menebal (penebalan dalaman Penebalan luaran atau penebalan dalaman dan luaran).


Klasifikasi permohonan: paip keluli tahan karat boleh dibahagikan kepada paip minyak (selongsong, paip minyak dan paip gerudi, dll.), Paip paip, paip dandang, paip struktur mekanikal, paip penyambung hidraulik, paip silinder gas, paip geologi, paip kimia paip baja tekanan tinggi, paip retak petroleum) dan paip kapal, dsb.