Apakah 304 paip keluli tahan karat

Paip keluli tahan karat 304 adalah sejenis keluli tahan karat sejagat, yang digunakan secara meluas untuk membuat peralatan dan bahagian-bahagian dengan prestasi komprehensif yang baik (rintangan kakisan dan kebolehbentukan). Keluli tahan karat 304 adalah jenama keluli tahan karat yang dihasilkan menurut piawaian ASTM Amerika. Keluli tahan karat 304 bersamaan dengan keluli tahan karat 0Cr19Ni9 (0Cr18Ni9) di China. 304 adalah keluli tahan karat paling banyak digunakan, keluli tahan haba, keluli praktikal, keluli Huaye.


Keluli tahan karat 304 mempunyai prestasi anti karat yang lebih baik daripada 200 siri keluli tahan karat dan rintangan suhu tinggi, yang boleh mencapai 1000-1200 ℃. Keluli tahan karat 304 mempunyai ketahanan kakisan yang sangat baik dan rintangan kakisan intergranular yang baik. Ia mempunyai rintangan kakisan kuat dalam asid nitrik di bawah suhu konsentrasi ≤ 65%. Ia juga mempunyai ketahanan kakisan yang baik terhadap penyelesaian alkali dan kebanyakan asid organik dan bukan organik. Ia adalah sejenis keluli aloi tinggi yang boleh menahan kakisan di udara atau sederhana kakisan kimia.


304 paip keluli tahan karat digunakan secara meluas dalam peralatan pengeluaran makanan, peralatan kimia umum, peranti dan komponen untuk tenaga atom dan industri tenaga nuklear, serta bahagian-bahagian penggalian dalam, saluran penghantaran asid, bekas, dan lain-lain keluli juga digunakan dalam kenderaan, kotak alat kereta dan peralatan rumah tangga. Ia adalah keluli dengan pengeluaran dan penggunaan yang paling dalam keluli tahan karat austenitik. Ia digunakan untuk menghasilkan bahagian-bahagian berdinding nipis, saluran asid dan bahagian-bahagian struktur. Ia juga sering digunakan sebagai bahan teras untuk keluli tahan karat kromium nikel kimpalan dan keluli tahan karat, bahagian-bahagian dan komponen bukan magnet yang digunakan dalam persekitaran suhu rendah.


Saiz paip keluli tahan karat 304 dan toleransi:

Tahap penyelewengan

Toleransi diameter luar piawaian

D1

± 1.5%, minimum ± 0.75 mm

D2

± 1.0%, minimum ± 0.50 mm

D3

± 0.75%, minimum ± 0.30 mm

D4

± 0.50%, minimum ± 0.10 mm


304 pengiraan keluli tahan karat teori pengiraan berat badan formula: (ketebalan dinding-dinding luar) × ketebalan dinding × 0.02491 = berat per meter (kg)