Apakah Paip Keluli tahan karat Dupleks

Keluli dupleks juga dipanggil keluli duplex. Keluli yang terdiri daripada dua fasa martensit atau matriks austenit dan ferit. Secara umumnya, keluli yang terdiri daripada struktur ferma dan austenit fasa dipanggil keluli tahan karat duplex, dan keluli yang terdiri daripada struktur fasa ferit dan martensit dipanggil keluli duplex. Disebabkan ciri-ciri struktur dua fasa, keluli tahan karat dupleks mempunyai kelebihan kedua-dua keluli tahan karat ferit dan keluli tahan karat austenit melalui kawalan betul komposisi kimia dan proses rawatan haba. Ia menggabungkan keliatan yang sangat baik dan kebolehkimpalan keluli tahan karat austenitik dengan kekuatan tinggi dan tekanan klorida ketahanan kakisan keluli tahan karat ferit, yang menjadikan keluli tahan karat dupleks yang unggul Can, sebagai bahan struktur yang dapat dipertahankan, berkembang pesat.


Dupleks paip keluli tahan karat mempunyai prestasi kimpalan yang baik. Berbanding keluli tahan karat ferit dan keluli tahan karat austenit, ia tidak seperti HAZ keluli tahan karat ferit, kerana gandum kasar, keliatan plastik sangat berkurangan, dan tidak seperti keluli tahan karat austenit, ia lebih sensitif terhadap retak kimpalan panas.


Ciri utama keluli tahan karat dupleks ialah kekuatan hasilnya boleh mencapai 400-550mpa, yang dua kali ganda keluli tahan karat biasa, sehingga dapat menghemat bahan dan mengurangi biaya pembuatan peralatan. Dalam aspek rintangan kakisan, terutamanya dalam keadaan persekitaran sederhana yang buruk (seperti air laut, kandungan ion klorida yang tinggi), rintangan kakisan pitting, rintangan ketat kakisan, rintangan kakisan tekanan dan prestasi keletihan kakisan keluli tahan karat dupleks jelas lebih tinggi bahawa keluli tahan karat austenit biasa, yang boleh dibandingkan dengan keluli tahan karat austenit aloi yang tinggi.


Disebabkan kelebihan istimewa, paip keluli tahan karat dupleks digunakan secara meluas dalam peralatan petrokimia, air laut dan peralatan rawatan air sisa, saluran paip minyak dan gas, jentera papermaking dan bidang industri lain. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ia juga telah digunakan dalam bidang struktur galas jambatan, yang mempunyai prospek pembangunan yang baik.