Apakah paip keluli tahan karat yang lancar

Paip keluli tahan karat yang lancar adalah keluli panjang dengan bahagian lintang kosong dan tiada lipatan di pinggir.

Proses pembuatan paip keluli tahan karat yang lancar adalah untuk menumbuk lubang pada baja keluli tahan karat pada suhu 2200 ° F. pada suhu tinggi ini, alat keluli menjadi lembut dan berputar dari lubang selepas stamping dan lukisan. Ini menyebabkan ketebalan dinding yang tidak sekata dan sifat eksentrik yang tinggi dari paip keluli tahan karat lancar.


Ciri-ciri paip keluli tahan karat lancar: pertama, ketebalan dinding tebal produk, lebih ekonomikal dan praktikal akan menjadi. Lebih tipis ketebalan dinding, semakin tinggi biaya pemprosesan; kedua, proses produk menentukan prestasinya yang terhad. Secara amnya, ketepatan paip keluli lancar adalah rendah: ketebalan dinding tidak merata, kecerahan permukaan dalaman dan luaran paip rendah, kos saiz tinggi, dan terdapat pockmarks dan bintik-bintik hitam pada permukaan dalaman dan luaran yang tidak mudah dialih keluar Selain itu, pengesanan dan pembentukannya mesti dikendalikan secara luar talian. Oleh itu, ia menunjukkan kelebihannya dalam tekanan tinggi, kekuatan tinggi dan bahan struktur mekanikal.


Klasifikasi paip keluli tahan karat lancar: Menurut kaedah rolling, ia boleh dibahagikan kepada rolling panas, penyemperitan panas dan lukisan sejuk (rolling) paip keluli tahan karat; Menurut struktur logam yang berbeza dari keluli tahan karat, ia boleh dibahagikan kepada paip keluli tahan karat separuh ferritik semi martensitic, paip lancar keluli tahan karat martensitic, austenit ferit paip keluli tahan karat lancar, dan lain-lain; Mengikut bentuk seksyen, ia boleh dibahagikan kepada paip bulat dan paip berbentuk istimewa. Pipa keluli bulat digunakan secara meluas, tetapi terdapat juga segi empat segi, segi empat segi, separuh bulatan, segi enam, segitiga sama sisi, oktagon dan paip keluli tahan karat berbentuk khas lain.


Kelemahan paip keluli tahan karat yang lancar: kerana kekurangan komposisi kimia yang sesuai untuk kimpalan, akan terdapat pelbagai faktor yang tidak stabil dalam proses kimpalan, yang tidak mudah dikimpal dengan tegas dan sepenuhnya.


Paip keluli tahan karat yang lancar biasanya digunakan dalam struktur umum dan struktur mekanikal paip keluli tahan karat yang lancar. Sebagai contoh, rolling panas / sejuk pelbagai keluli tahan karat, paip peralatan kimia dan petroleum dan pelbagai bahagian struktur keluli tahan karat untuk tujuan yang berbeza.